Misschien niet het leukste klusje van je onderneming maar de administratie en boekhouding is ontzettend belangrijk!
Naast het feit dat je volgens de belastingdienst verplicht bent om een boekhouding bij te houden is het ook belangrijk om alle stromen binnen je bedrijf in de gaten te kunnen houden.

De schoenendoos

Voor veel ondernemers bestaat het bijhouden van een administratie alle bonnetjes en facturen te dumpen in een ‘schoenendoos’en dat per kwartaal af te leveren bij de boekhouder die vervolgens voor jou de btw aangifte regelt en een overzicht tovert van crediteuren en debiteuren.

Dit is een optie natuurlijk, maar…
1. je bespaart heel veel geld op een boekhouder als je je administratie zelf op orde hebt.
2. je hebt op ieder moment inzicht in je boekhouding, welke crediteuren staan open? welke debiteuren hebben al betaald , hoeveel is mijn eigen vermogen maar het belangrijkste maakt mijn onderneming winst? Dat wil je niet ieder kwartaal zien, maar liefst iedere dag je vermogen zien groeien, toch?
3. Direct controle over je onderneming.

Maar hoe pak je dat nu aan?

De basis

De basis van een goede administratie is een overzicht creëren, dan kan snel, simpel en gratis  met bijvoorbeeld een Excel sheet, maar beter is het om te investeren in een boekhoudpakket.
Met een boekhoudpakket kun je kiezen als extra optie om te kunnen factureren en de factuur meteen te verwerken in je boekhouding.
Alle inkopen zet je ook in je boekhoudpakket en zo creëer je een simpel overzicht van je inkomsten, uitgaven en te betalen omzetbelasting ( als je bedrijf winst maakt) , daarnaast kun je makkelijk zien wanneer je een leverancier moet betalen of dat je verkoopfacturen al betaald zijn.
Let wel ik heb het hier over een simpele administratie, maar op deze manier heeft de boekhouder minder werk en dus een lagere kostenpost.

Pff administratie?

Geen zin, tijd of verstand van boekhouden? Dan kan een virtueel assistent uitkomst bieden!
Zo’n assistent kan de administratie voor je ordenen en bijhouden, tegen de tijd dan de kwartaalaangifte gedaan gedaan moet worden heeft je boekhouder een makkie en jij een factuur die veel lager uitvalt!
Want weet je wel wat jouw boekhouder per uur kost? Plus je hebt op ieder moment van de dag ZELF inzicht in je boekhouding en dus de positie van je onderneming.

Zoek je pakket

Ik heb een aantal pakketten op een rijtje gezet voor de kleine ondernemer.

Moneybird Vanaf € 10 per maand
Visma E accounting Vanaf € 10 per maand
E boekhouden Vanaf € 7.95 per maand
Exact Vanaf € 39 per maand
Twinfield Vanaf € 42 per maand
My Finance Vanaf € 9 per maand

Er zijn natuurlijk veel meer pakketten waar je uit kan kiezen, voor een zzp’er, mkb’er of een groot concern.Veel pakketten bieden de optie om apps aan te sluiten op je pakket dit kan in veel gevallen handig zijn.
Tip:

Vraag je boekhouder met welk pakket hij of zij werkt, als je en pakket hebt waar je boekhouder mee werkt kan deze op ieder moment inloggen en je informatie geven over de finaciele gezondheid van je onderneming.

Je kunt bij bijna ieder pakket een gratis proefperiode afsluiten, maak hier gebruik van om te kijken welk pakket jij prettig vindt om mee te werken, welke aanspreekt en voor jou een begrijpelijke interface heeft.

Moraal van dit verhaal?

Een gezonde onderneming begint bij een gezonde en overzichtelijke administratie!

Wil je meer weten over administratie of boekhoudpakketten neem gerust contact met mij op