Ik denk dat het inmiddels 12 jaar geleden is dat mijn wens om zelfstandig ondernemer te worden weer eens flink kwam opspelen. Ik wilde van mijn hobby mijn werk maken, en omdat ik toen samenwoonde met iemand die een vast inkomen had zouden we het ‘risico’ kunnen nemen.

Ik wilde een eigen handwerkwinkel. Fournituren, wol, garen en stof. Zo’n gezellig dorpswinkeltje waar ook het plaatselijke breiclubje terecht kon. 

Ik typte mijzelf suf op een ondernemersplan en zag alles al voor me, de inrichting, dat schattige winkelpandje wat al een tijd leegstond en dat koffiebarretje als extra service. Afspraken bij verhuurders van winkelpanden waren geplant en ook een afspraak bij de bank was gemaakt… maar om een heel lang verhaal kort te maken, de steun vanuit het thuisfront was er niet… Ik zou het niet kunnen, financieel onhaalbaar, en ga zo maar door, alles werd voor mijn voeten gegooid en ik besloot mijzelf er bij neer te leggen dat een winkeltje niet voor mij was weggelegd. 2 jaar later begon mijn toenmalige vriend zelf met een onderneming, waarbij ik hem in alles heb gesteund, zijn website gemaakt, logo ontworpen, en flyers in brievenbussen gestopt om aan de eerste klanten te komen. Zelfs bij de administratie hielp ik, en dat alles deed ik met plezier en liefde, ik geloofde ik zijn plan.
Nu na 10 jaar is zijn onderneming nog steeds een succes, maar wat als ik toen die stap ook had gezet?
Tot op de dag van vandaag vraag ik mijzelf af hoe het had kunnen lopen als mijn toenmalige partner de steun was geweest die ik nodig had, mij zelfvertrouwen had gegeven? Achter mij had gestaan en regelmatig had gezegd; Merel jij kunt het!’ 

Moraal van dit verhaal? Natuurlijk is het super fijn als je steun hebt uit je nabije omgeving maar laat je nooit of te nimmer tegenhouden om je dromen na te leven. Ga in gesprek met mensen die er verstand van hebben, een loopbaan coach of iemand die verstand heeft van het opzetten van een eigen bedrijf, pas als die zeggen ‘nee dat idee gaat nooit lukken’ kun je overwegen om je dromen bij te stellen ( niet op te geven).

Na 12 jaar ben ik nu wel voor mijzelf begonnen, een hele andere branche maar wel mijn droom om zelfstandig ondernemer te worden. Van mijn hobby mijn beroep maken. Ik heb steun gehad van mijn omgeving, zonder partner, maar met mensen die zagen wat ik kon en wilde.
Dus doen? Nee doen!